„JSTE TO, CO JÍTE“ platí i u koček III. – kočka – jak funguje

Zuby masožravci ke získání potravy nejprve použití špičáky, kterými potravu chytí a bodnutím hluboko do těla zabijí. Rozpětí špičáků koček odpovídá prostoru mezi krčními obratli většiny zvířat, která loví, to dovoluje zubům vklouznout mezi obratle a přerušit míchu.  Stoličky používá kočky k porcování masa na menší kusy, které pak polyká.
Čelisti masožravců neumožňují téměř žádný pohyb do stran, takže kočky potravu střihavým pohybem čelistí ostrými zuby nařežou a zhltnou, masožravci potravu nedokážou žvýkat,
Sliny – slinné žlázy masožravců neprodukují enzymy (amylázy) pomáhající štěpit polysacharidy (škroby), které by zabezpečily nastartování trávicích procesů co nejdříve. To je jedním z důvodů, proč je škrobnatá dieta pro masožravce prakticky nevyužitelná. Sliny masožravců kyselé a jsou lépe přizpůsobené na rozklad masité potravy.
Žaludek – prostředí v žaludku masožravců je mnohem více kyselé, než v žaludku člověka, u kočky je to pH 1-2, tedy velmi silná kyselina. Je to důležité pro rozklad bílkovin. Kočky produkují žaludeční kyselinu jen při konzumaci potravy.
Kapacita žaludku – kočky jsou masožravci a dravci, cpou se, když něco uloví, mezi zabíjením jejich trávicí systém odpočívá. Pro kočky je přirozený a zdravý měně častý a nepravidelný přísun velkého množství masa a tuků bohatých na bílkoviny a tuky a s menšinovým podílem látek pro ně těžko stravitelných anebo vůbec nestravitelných (škroby, vláknina, apod.). Přerušovaná konzumace potraviny je pro uchování zdraví masožravců nezbytná.
Tenké  střevo – probíhá zde proces vstřebávání živin a to za pomoci kyselin z jater a žlučníku, enzymů ze slinivky a nezastupitelné místo zde mají i bakterie žijící ve střevě. Zde probíhá přeměna potravy na pro tělo zužitkovatelné látky
Tlusté střevo masožravců je mnohem kratší, funguje jako skladiště a orgán vyprazdňování, jakési uložiště odpadu a slouží k reabsorpci vody zpět do těla.
Ledviny u masožravců produkují mírně kyselejší moč a v užším rozsahu kyselosti (pH 5,5-7). Masitá strava posouvá moč směrem ke kyselejšímu prostředí (produkuje se víc kyselejších žaludečních šťáv), vegetariánská strava posouvá pH moči víc k zásaditému. Ani příliš kyselá, ani příliš zásaditá moč není v pořádku a může signalizovat chorobu. Pravdou však je, že nejčastější problém ledvinových kamenů vzniká krystalizací v zásaditém prostředí ledvin. To se častokrát koriguje právě dokyselováním – nasazením diety s větším zastoupením masových bílkovin ve stravě.

V dalším článku se rozebereme jednotlivé složky krmení, jejich význam a potřebu pro správný vývoj a zdraví koček.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*