„JSTE TO CO JÍTE“ platí i u koček VII. – aditiva aneb konzervanty

Zchutňovadla, barviva, emulgátory, pojiva, protispékavé látky, konzervanty,…
zchutňovadla – jsou aditiva pro zlepšení chuti granulí, která nepřinášejí žádnou nutriční hodnotu. Zchutňovadla jsou zodpovědná za to, že kočka pozře a někdy dokonce preferuje granule z obilovin před těmi kvalitními s větším poměrem masa.
Konzervanty se používají chemické nebo přírodní, jsou nutné pro stabilizaci tuků. Chemické jsou velmi spolehlivé, zajistí určitou dobu trvanlivost, ale jejich dlouhodobé působení na zvířata dosud nebylo dostatečně zkoumáno. Jedná se např.
BHA neboli butylhydroxyanisol (E 320)
je pevná, bílá látka, rozpustná v tucích. Dodává výraznou chuť výrobkům, ve kterých je obsažena a uchovává je před zkažením. Jako antioxidant zpomaluje žluknutí tuků a má aromatické účinky. Proti některým bakteriím a plísním působí jako konzervant.
Výroba – látka se vyrábí z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy.
Použití  – BHA má široké využití jako konzervační prostředek, antioxidant a stabilizátor v mnoha výrobcích, například v nápojích, margarínech, majonéze, zmrzlině, sladkostech, pečivu, žvýkačkách, želatinových dezertech, polévkových základech, produktech z brambor, kandovaném ovoci, snídaňových cereáliích, droždí, sádle, tuku do pečiva a dalších. Jeho použití je zakázáno ve výrobcích pro děti. BHA můžeme nalézt i v kosmetických výrobcích.
Nežádoucí účinky – Přestože je v Evropské Unii a v USA je její používání povoleno a podporováno, existují jisté pochybnosti o jejích účincích na lidský organismus. BHA proniká do tukových tkání organismu, a může mít vliv na funkci jater a ledvin, Může způsobovat alergie, kopřivku. Při pokusech na zvířatech byly prokázány rakovinotvorné účinky na trávicí trakt. Pokusy stále probíhají, ale literatura obecně uvádí BHA jako látku pro člověka bezpečnou. V Japonsku je tato látka zakázána, v Kalifornii je považována za karcinogen. Podle organizace IARC bylo dostatečně prokázáno, že látka je zvířecí karcinogen.
BHT neboli butylhydroxytoluen (E 321)
Jeden z nejpoužívanějších antioxidantů v jídlech.  Používá se jako konzervační prostředek, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo v mnoha výrobcích. Má podobné vlastnosti jako E320 (BHA), často se s touto látkou používá v kombinaci.
Výroba – BHT se vyrábí z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy.
Použití – BHT se používá jako konzervační prostředek, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo v mnoha výrobcích.  Zabraňuje žluknutí tuků a olejů.
Nežádoucí účinky –  může způsobit alergickou reakci, v zásadě je ale považován za bezpečný. Stopové množství látky zůstává v tukových tkáních organismu. Existují pochybnosti týkající se bezpečnosti BHT. Studiemi na zvířatech bylo totiž dokázáno, že látka může způsobovat řadu poruch, vývojové abnormalit, toxické účinky na játra, ledviny, plíce, vaječníky, psychické poruchy. Podle organizace IARC je tato látka prokázaný zvířecí karcinogen. Mnoha organizacemi je doporučováno vyhýbat se konzumaci této látky. U citlivých jedinců může látka vyvolat alergické reakce – kopřivku, ekzémy, apod.
Použití BHT jako přísady do jídel je upravováno normami jednotlivých zemí, například ve Spojeném království je jeho použití zakázáno, zatímco v České republice či sousedním Německu povoleno.
Podle studií uskutečněných už v roce 1974 jsou BHA a BHT potenciální karcinogeny, které se hromadí v tělesných tkáních, způsobují zvětšení jater a mohou zpomalovat syntézu DNA a buněčný vývoj. Alarmující je skutečnost, že se hromadí v tkáních. Pokud tedy zvíře dostává krmivo obsahující t látky, dosáhne časem koncentrace je jeho těle nebezpečné výšky.
Propylgallát (E 310)
.Použití – jako antioxidant v jídlech, tucích a olejích brání žluknutí tuků a olejů. Působí i jako konzervant proti bakteriím a plísním.
Nežádoucí účinky – může vyvolávat žaludeční problémy a alergické reakce Může způsobit podráždění žaludku nebo kůže zejména u lidí trpících astmatem nebo lidí citlivých na aspirin. U kojenců může způsobit cyanózu. Použití gallátů je Organizací pro výživu a zemědělství monitorováno a zatím nebyly zjištěny všechny možné účinky těchto látek.
Oktylgallát ( E 311 )
Pevná, bílá, krystalická látka bez zápachu. Oktylgallát je hořlavý a při zahřátí na teplotu rozkladu vysílá štiplavý kouř a nepříjemný zápach. Při požití je lehce jedovatý. Je dobře rozpustný v tucích, proto se oproti E310 používá více.
Výroba  – Esterifikací oktyl-alkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.
Použití – Jako antioxidant v margarínu a dalších tucích.
Nežádoucí účinky  – mohou se vyskytnout ekzémy, žaludeční problémy či otoky ústní dutiny. Vyrážkami nejvíce trpí lidé, kteří s látkou přijdou do styku ve svém zaměstnání – např. pekaři. Látka by se neměla podávat dětem z důvodu možného vzniku hyperaktivity. Provedené studie na zvířatech (krysách) naznačily zvýšenou úmrtnost a možné poruchy rozmnožování.
Ethoxyquin ( E 324 )
V České republice je to zakázaná přísada, nesmí se používat !
Jedná se o velmi dobrý antioxidant, který zabraňuje žluknutí tuků a zajišťuje stálost barvy některých barevných koření. Můžu se také používat jako pesticid. O bezpečnosti této látky panují rozsáhlé diskuze, a to zejména v souvislosti se zvířecím žrádlem.
Výroba  – látka se vyrábí synteticky, jedná se o sloučeninu na bázi chinolinu.
Použití -v některých zemích je povoleno přidávání ethoxyquinu do kořenících směsí jako prostředek proti ztrátě jejich barvy. Přidává se do zvířecích krmiv.
Nežádoucí účinky – v lidském těle se látka zpracuje a odchází ven stolicí a močí. Zbytková množství však setrvávají v játrech a zažívacím traktu. Je v podezření, že poškozuje vnitřní orgány zvířat. V rámci studií na zvířatech (zejména psech) bylo dokázáno poškození jejich vnitřních orgánů – objevily se dysfunkce jater, ledvin, štítné žlázy, reprodukční problémy, vrozené vady u mláďat, alergie. Americká organizace FDA prohlásila, že nejsou dostatečné důkazy o tom, že je látka škodlivá v množstvích, ve kterých se používá ve zvířecích krmivech, proto je v některých zemích stále povolena (v USA je látka povolena). V ČR je látka zakázána.
Sorban draselný  (E 202)
Je draselná sůl kyseliny sorbové v podobě bílého krystalického prášku.
Použití – jako konzervant, zabraňující šíření plísní a kvasinek v potravinách. Je dobře rozpustná ve vodě.
Nežádoucí účinky – podráždění kůže či očí, alergické reakce, astma, poruchy chování, potencionální karcinogen.
Výše uvedená barviva a konzervanty na chemické bázi se někdy skrývají za termínem „doplňkové (konzervační) látky povolené v EU“.
Žádný chemický konzervant zdraví neprospívá, proto i v humánních potravinách musíme pečlivě vybírat.
I když se nás snaží výrobci přesvědčit, že v granulích je jen malé a údajně bezpečné množství těchto látek, je dobré se zamyslet, co by i toto malé množství podávané v každé krmné dávce, každý den a případně celý život mohlo se zdravím kočky udělat !

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*